Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı enflasyon oranını %2,27 olarak açıklarken, bağımsız enflasyon hesaplama birimleri bu oranı daha yüksek belirledi. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) %3,37, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise %3,17 olarak açıkladı. Açıklanan farklı enflasyon oranları, kamu çalışanlarının alım gücünü ve maaşlarının erimesini bir kez daha gündeme getirdi.
İlk İki Aylık Enflasyon Farkı ve Maaş Kaybı
2024’ün ilk iki ayında enflasyon rakamları şu şekilde gerçekleşti:
- TÜİK: %7,42
- İTO: %8,5
- ENAG: %11,9
Ocak ayında kamu çalışanlarına yapılan %6’lık toplu sözleşme zammı, daha yılın ikinci ayında enflasyon karşısında eridi. Kamu çalışanlarının şubat ayı itibarıyla devletten alacaklı duruma geldiği belirtilirken, maaşların Aralık 2024’teki alım gücünün bile altına düştüğü ifade ediliyor.
Enflasyon Altı Aylık Zam Modelini Geçersiz Kılıyor
Kamu çalışanlarının maaşlarına enflasyon farkı, ancak temmuz ayında yansıtılacak. Bu durum, çalışanların şubat ayından itibaren maaş kaybı yaşadığı ve alım gücünün düştüğü anlamına geliyor. Altı ayda bir zam yapılması, yüksek enflasyon karşısında çalışanları ezmeye devam ediyor.
Sendikalar ve çalışanlar, enflasyonun doğduğu aydan itibaren maaşlara yansıtılmasını sağlayacak yeni bir toplu sözleşme düzenine geçilmesini talep ediyor. Ayrıca, iki yıllık toplu sözleşme sisteminin yerine, bir yıllık sözleşmelere geçilmesi gerektiği belirtiliyor.
Temmuz Zammı Yetersiz Kalmaya Devam Edecek
Temmuz ayında kamu çalışanlarına yapılacak %5’lik toplu sözleşme zammının yıllık %40’a yaklaşan enflasyon karşısında yetersiz olacağı vurgulanıyor. Çalışanlar, yaşanan ekonomik sıkıntının faturasının kendilerine kesildiğini belirterek, iktidarın yüksek enflasyonun sorumluluğunu çalışanlara yüklemekten vazgeçmesi gerektiğini savunuyor.
Yetkililerden, ücret politikalarının gözden geçirilmesi, çalışanların enflasyon karşısında korunması ve refah payının artırılması yönünde adımlar atılması bekleniyor.