Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi bugün itibarıyla başladı. Öğrenciler ve veliler için büyük önem taşıyan tercih süreci, 24 Temmuz saat 17.00’ye kadar devam edecek. Uzmanlar, bu yıl yüksek puanlarla dahi nitelikli okullara girmenin zorlaştığına dikkat çekerek, doğru tercih listesi oluşturmanın kritik rolünü vurguluyor.
Uzmanlar , yüzdelik dilimlere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek önemli uyarılarda bulundu. Örneğin yüzde 5’lik dilimden alan okullar bu yıl yüzde 4’lük dilimden alabilir, yüzde 8’lik dilimden alanlar yüzde 6’dan alabilir. Yüzdelik dilimlere göre aşağıya doğru kaydırarak tercih yapılmalı. Öğrenci, kendi puanının denk geldiği okulu orta sıralara yazabilir. En çok istediği okulu en fazla 2-3 puan üstte olmak kaydıyla üste yazabilir. Alt puan grubundan da seçim yaparsa tercih hatası yapılmasının önüne geçilebileceğini belirtti.
Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Uzmanlar, tercih yaparken göz önünde bulundurulması gereken önemli maddeleri şöyle sıraladı:
- Kariyer Hedefi ve Okul Uyumu: LGS puanıyla öğrenci alan fen liseleri, Anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri gibi farklı okul türlerinden hangisinin kariyer hedefinize, ilgi ve yeteneğinize uygun olduğunu belirleyin. Örneğin, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hedefiniz tıp, mühendislik gibi fen bilimleri alanları değilse, fen lisesi yerine Anadolu lisesi seçimi daha doğru olabilir.
- Mezuniyet Sonrası Yol Haritası: Seçilen okuldan veya daldan mezun olduktan sonra kariyer hedefinize ulaşmak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini iyi araştırın. Mesleki teknik Anadolu liselerini tercih edecekseniz, mesleğe yatkınlığınızı, yükseköğrenim ve iş bulma şansınızı gözden geçirin.
- Yabancı Dil ve Lokasyon: Seçilecek okulun yabancı dil eğitimine dikkat edin. Aynı yüzdelik dilimdeki okullardan öncelikle evinize yakın olanı tercih etmek avantaj sağlayabilir.
- Özel Okul Seçenekleri: Sınavla öğrenci alan özel okullardan birini düşünüyorsanız, okulların ilan ettiği taban puanlara bakarak ön araştırma yapın. Seçmeyi düşündüğünüz okulun avantaj ve dezavantajlarını iyi araştırın. Unutmayın, özel okula kayıt yaptırmanız durumunda LGS puanıyla tercih yapamazsınız; tercih yapabilmek için özel okul kaydınızı sildirmeniz gerekmektedir.
Tercih Listesi Nasıl Oluşturulmalı?
- Yüzdelik Dilim Aralığı: LGS ile öğrenci alan farklı okul türlerinden kendi yüzdelik diliminize denk ve en fazla (+2, -2) yüzdelik diliminde olan okulları belirleyin.
- Sıralama: Belirlediğiniz okulları okul türüne bakmaksızın yüzdelik dilimine göre sıralayın.
- Liste Kısaltma: Yaptığınız sıralamayı 10 okula indirmek için aynı yüzdelik diliminde olan okullardan daha çok istediklerinizi belirleyin.
- Stratejik Yerleştirme: Kendi yüzdelik diliminize denk gelen okulu 6. tercihinize yazın. Kendinizi garantiye almak için son 4 okulu kendi yüzdelik diliminizden düşük okullardan seçerek sıralayın. İlk 5 okulu ise yüzdelik dilimi ve istek sıranıza göre oluşturarak listenize ekleyin.
Yerel ve Merkezi Yerleştirme Süreçleri
Tercih ekranı açıldığında öncelikli olarak yerel yerleştirme için okul seçimi yapılması gerekmektedir. Aynı okul türünden en çok 3 okul olmak kaydıyla toplam 5 okul seçilebilir. İkinci olarak açılacak merkezi tercih ve yerleştirme ekranından ise en çok 10 okul olacak şekilde puan ve istek sırasına göre oluşturulan LGS ile öğrenci alan okullar için tercih işlemleri tamamlanmalıdır. Son olarak, isteğe bağlı olarak en çok 5 okul olmak kaydıyla pansiyonlu okullardan tercih yapılabilir.
Öğrenci ve velilerin, 24 Temmuz tarihine kadar oluşturdukları tercih listesiyle mezun oldukları okula giderek tercih işlemini tamamlamaları ve okul yönetimi tarafından onaylı tercih listelerinin bir örneğini almaları gerekmektedir.
Öğrenci Veli Derneği’nden LGS Sonuçlarına Tepki
Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), LGS sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 719 öğrencinin tam puan almasının sınav sistemine dair kaygılarını artırdığını belirtti. Açıklamada, bazı özel okulların tam puan alan öğrenci sayılarını açıklamasının inandırıcılıktan uzak olduğu ifade edildi.
Dernek, 23 yıldır sürdürülen okullaşma politikaları sonucunda birçok ilde okulların imam hatip ve meslek liselerine dönüştürüldüğünü, akademik liselerin sayısının azaltıldığını vurguladı. Açıklamada, “Bu durum çocukları istemedikleri okullara veya bütçelerini zorlayarak özel okullara mecbur bırakmaktadır. Son LGS sonuçları, ‘özel okullara mecbur bırakma’ eleştirilerinin bir algı değil, gerçek olduğunu göstermektedir. Nitekim Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liselerinin kontenjanları 4 bin 80 azaltılırken; imam hatip ve meslek liselerinin kontenjanları bin 919 artırılmıştır. Buradan soruyoruz: Akademik liselerin kontenjanları neden azaltılırken; tercih edilmeyen imam hatip ve meslek liselerinin kontenjanları artırılmıştır?” denilerek duruma tepki gösterildi.