Sağlık çalışanlarının gece nöbet ücretleri, bilimsel verilere rağmen düşük seviyede tutuluyor.
Sağlık emekçilerinin gece çalışmaları, bilimsel araştırmalara göre normal mesaiye kıyasla daha yüksek ücretlendirilmesi gerekirken, mevcut uygulamalar bu gerçeği yansıtmıyor. Türkiye’de gece mesaisi yerine “nöbet” olarak değerlendirilen bu çalışma saatleri, normal mesai ücretinin üçte biri ya da yarısı kadar ücretlendiriliyor.
Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, gece çalışmanın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, sağlık emekçilerinin hak kaybına uğradığını belirtti. Uğur, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bilimsel araştırmalar göstermektedir ki gece çalışanların yaşam süresi kısalmaktadır. Kamuda çalışan sağlık emekçileri, sağlık hizmetinin niteliği gereği 24 saat esasına göre aralıksız çalışmakta. Bu çalışmaların karşılığında izin kullanmaları çok mümkün olmamakla birlikte ödenen ücretler ise çok düşük kalmaktadır.”
Sağlık çalışanlarının gece mesailerine yönelik ücretlendirme politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirten sendika yetkilileri, uluslararası standartlara uygun bir düzenleme talep ediyor. Sağlık emekçileri ise gece çalışmalarının karşılığının hakkaniyetle verilmesini istiyor.