Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon verilerinin doğruluğuna ilişkin açılan davada ilk kez mahkeme karşısına çıktı. Eski Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz tarafından açılan davada, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığı iddia edildi.
Dava Neden Açıldı ?
Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz, TÜİK’in enflasyon verilerinin asılsız olduğu gerekçesiyle Ankara 6. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Çilesiz, TÜİK’e enflasyon verilerinin düzeltilmesi için başvuruda bulunmuş, ancak olumlu bir yanıt alamamıştı.
Mahkeme Süreci
Ankara 6. İdare Mahkemesi’nde 3 Mart 2025 tarihi itibarı ile görülmeye görülen davada duruşma sona erdi ve nihai kararın 15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Duruşmada TÜİK avukatları, kurumun Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yetkisiyle verilerini yayımladığını ve 2022 Mayıs ayından itibaren madde fiyatlarının açıklanmadığını belirtti. Savunmada, “TÜİK, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yetkisi ile verilerini yayımlamaktadır. 2022 Mayıs itibari ile madde değerimiz açıklanmamıştır. Madde fiyatları yerine pek çok önerilerin üzerine farklı ölçütler açıklanmıştır. Seçilen maddelerin ortalama fiyatları açıklanmaktadır. Emekli maaşlarındaki artış TÜİK yetkisine dahil değildir.” ifadeleri kullanıldı.
Tarafların Görüşleri
Dava sonrası açıklama yapan Seyfettin Çilesiz, TÜİK’in duruşmadaki savunmalarının hukuki değeri olmadığını belirterek, “Tek amacım, sayıları 8 milyonun üzerinde olan ve açlık sınırının altında emekli maaşı alan insanların sorunlarına çözüm üretmek için toplumsal dinamizmi harekete geçirmek.” dedi.
Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan ise TÜİK’in savunmasında, diğer enflasyon hesaplamalarını yapan kurumları suçladığını ve madde sepetindeki fiyatları açıklayamadığını ifade etti. Gündoğan, “TÜİK, lüks arabalardan örnek verdi. Demek ki TÜİK’in gündeminde arabalar var, vatandaşın çarşı ve pazardaki sebze-meyve fiyatları ile ilgilenmiyorlar.” şeklinde konuştu.
Karar Bekleniyor
Mahkemenin nihai kararını 15 gün içinde açıklaması bekleniyor. Bu dava, TÜİK’in enflasyon verilerinin şeffaflığı ve doğruluğu konusunda önemli bir emsal teşkil edebilir.